czwartek, 12 lutego 2015

Ciasto czekoladowe / Chocolate cake

Na przekór wszechobecnym dziś pączkom, ja postanowiłam Tłusty Czwartek obchodzić wspaniałym, wykwintnym i zdrowym ciastem czekoladowym. Jest przepyszne, lekko wilgotne. I co najważniejsze niezbyt słodkie, za sprawą musu z ciemnej, gorzkiej czekolady. Już jakiś czas temu znalazłam ten przepis w internecie, niestety nie pamiętam już gdzie. Spisałam składniki i ciasto to czekało na swoją premierę u mnie w domu. I jestem zachwycona, szczególnie, że uwielbiam takie ciasta, w których jednym z głównych składników jest warzywo. Tak warzywo! Wcześniej znane mi było tylko ciasto marchewkowe, które robię na każde Święta Bożonarodzeniowe, jednak tu głównym składnikiem jest cukinia:)

In spite of the ubiquitous today buds, I decided to celebrate Mardi Gras wonderful, exquisite and healthy chocolate cake. It is a delicious, slightly damp. And most importantly, not too sweet, thanks mousse with dark, bitter chocolate. Some time ago I found this recipe on the internet, but I do not remember where. I wrote down the ingredients and the dough is waiting for its premiere at my house. I am delighted, especially because I love this cake, in which one of the main components is a vegetable. Yes vegetable! I had previously known only carrot cake, which I do on every Christmas Christmas, but here the main ingredient is zucchini :)


przepis na ciasto czekoladowe

Składniki:

2 szklanki mąki
1 i 1/2 szklanki cukru brązowego
3/4 szklanki dobrego kakao w proszku
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
4 roztrzepane jajka
3/4 szklanki oleju
3/4 soku jabłkowego
1 duża starta cukinia

Polewa:

200g dobrej gorzkiej czekolady
200g gęstej śmietany
opcjonalnie łyżka płynnego miodu

Przygotowanie:

Piec nagrzać do 170 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Do sporej miski należy przesiać suche składniki, czyli mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon oraz kakao. Następnie wymieszać suche składniki z cukrem brązowym. Kolejnym krokiem jest wlanie roztrzepanych jajek, oleju oraz soku jabłkowego. Wszystko powoli wymieszać. Na końcu dodać cukinię. Wymieszać by wszystkie składniki się połączyły, wystarczy ręcznie ale dokładnie:) Całość przełożyć na blachę i piec około 45-50 minut.

Polewa: śmietankę zagotować w rondelku, a czekoladę posiekać. Następnie należy zdjąć rondel z ognia i dodać czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia. W tym momencie można dodać łyżkę miodu. Schłodzić polewę do temperatury pokojowej i posmarować wystudzone ciasto.

Smacznego! Naprawdę polecam:)

Ingredients:

2 cups flour
1 and 1/2 cup brown sugar
3/4 cup cocoa powder good
2 teaspoons baking soda
1 teaspoon baking powder
2 teaspoons cinnamon
4 beaten eggs
3/4 cup oil
3/4 apple juice
1 large grated zucchini

Icing:

200g dark chocolate good
200g double cream
optional tablespoon of liquid honey

Preparation:

Bake oven to 170 degrees, the sheet of baking parchment paper. To a large bowl sift the dry ingredients should be, ie flour, baking soda, baking powder, cinnamon and cocoa. Then mix the dry ingredients with brown sugar. The next step is to pour muffs eggs, oil and apple juice. Everything slowly mix. Finally, add the zucchini. Mix all the ingredients to be merged, just manually but exactly :) The whole translate into the pan and bake for about 45-50 minutes.

Glaze: Boil the cream in a saucepan and chocolate chop. Then remove the pan from the heat and add the chocolate, stir until dissolved. At this point you can add a tablespoon of honey. Cool to room temperature glaze and brush the cake has cooled.


Enjoy your meal! I really recommend :)


przepis na ciasto czekoladowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za każdy komentarz!