środa, 1 lipca 2015

Wakacyjna tarta z truskawkami / Holiday tart with strawberries

Witajcie! Wczoraj oficjalnie rozpoczęłam urlop, cały miesiąc na odpoczynek i na naładowanie akumulatorów. I co prawda czeka nas w tym czasie trochę zadań związanych z szeregówką, jednak nic nie zaburzy mojej radości. Do tego koniec czerwca i początek to dla nas kilka ważnych uroczystości. No i właśnie są to między innymi imieniny mojego męża. Razem przygotowaliśmy kolację dla bliskich, a ja dodatkowo postanowiłam przygotować jakieś pyszne, ale zarazem lekkie ciasto. Ciasto idealne na lato. Delikatne, owocowe i nie za bardzo słodkie. I tak też zrobiłam przepyszną tartę z truskawkami. Naprawdę polecam! 

Welcome! Yesterday officially started holiday, a whole month to rest and to recharge the batteries. And what is true awaits us in this time some tasks related to the row, but did not disturb my joy. Until the end of June and the beginning of it for us a few important occasions. And precisely these include name-my husband. Together we prepared dinner for loved ones, and I also decided to prepare some delicious, but also a light batter. Cake perfect for summer. Delicate, fruity and not too sweet. And so I made a delicious tart with strawberries. I really recommend!

Lekka tarta z truskawkami






Składniki na spód:
200 g mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
125 g masła
3 łyżki cukru pudru
1 żółtko ( ciasto jest wówczas bardzo kruche, jeśli zależy wam na bardziej twardym to proponuje dodać całe jajko)
szczypta soli

Składniki na wypełnienie:
200 ml śmietanki 30%
200 g serka mascarpone lub 250 g serka waniliowego
2 łyżki cukru pudru

ok 0,5 kg truskawek
wiórki kokosowe lub płatki migdałów do dekoracji

Ingredients for the base:
200 g of wheat flour
2 tablespoons cornstarch
125 g butter
3 tbsp caster sugar
1 egg yolk (the dough is then very fragile, if you care more hard it proposes to add whole egg)
pinch of salt

Ingredients for the filling:
200 ml of cream 30%
200g mascarpone or 250 grams of processed cheese
2 tbsp caster sugar

about 0.5 kg of strawberries
desiccated coconut or almonds for decoration


Tarta z truskawkami

Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę, sól i cukier. Dodaj żółto i pokrojone w kostkę masło. Wyrób ciasto. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 30 minut. Po koniec schładzania rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Schłodzone ciasto rozwałkuj ( by uniknąć przyklejania podczas rozwałkowywania należy posypać ciasto lekko mąką). Wyłóż ciastem formę, nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na ok. 35 minut, aż będzie złociste. 
Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno, a pod koniec miksowania dodaj cukier puder. Wymieszaj wszystko z serkiem. Masę ułóż na upieczone, ale schodzone ciasto. Na wierzch ułóż truskawki i posyp wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów. 
Smacznego!

Preparation:
In a bowl pour the flour, salt and sugar. Add yellow and diced butter. The product cake. Ready wrap the dough in plastic wrap and store in the fridge for 30 minutes. At the end of chilling, preheat the oven to 180 deg. C. The cooled cake roll it out (to avoid sticking when rolling out the dough should sprinkle lightly with flour). Lay off the cake form, Prick with a fork and put in the oven for approx. 35 minutes, until golden.
Chilled, beat the cream to stiff, and at the end of mixing add the powdered sugar. Mix everything with cheese. Place it on a baked mass, but schodzone cake. Place the strawberries on top and sprinkle with grated coconut or almond flakes.
Bon Appetit!

PODPIS

4 komentarze:

  1. Pysznosci, jak tu nie korzystać w sezonie truskwkowym ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. za chwilę mam zrobić taką samą ale z malinami, myślę, że będzie równie pyszna:)

      Usuń
  2. Wygląda uroczo, pewnie smakuje równie dobrze ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smakuje wyśmienicie, polecam:)

      Usuń

dziękuję za każdy komentarz!