sobota, 15 kwietnia 2017

Wege ciasto na Święta Wielkanocne

Jako, że jajek nie mogę zbytnio spożywać, to musiałam przygotować się tak do świąt by nie głodować;) Dlatego też postanowiłam zrobić swoje pierwsze wege ciasto. Ciasto a'la sernik, lecz bez grama sera i jajek. Oczywiście nic nie może się równać z puszystym sernikiem, jednak wiem, że mój odpowiednik może być jedzony bez żadnych wyrzutów sumienia. Same dobre kalorie:)




Przepis:

3 szklanki mleka
1 szklanka kaszy jaglanej
puszka mleczka kokosowego ( tylko gęsta część)
1/2 szklanki cukru ( ja użyłam ksylitol)
150 g zmielonych orzechów nerkowca ( użyłam 75 g nerkowców i 75 g mieszkanki orzechów)
sok z jednej cytryny
starka skórka cytryny

Przygotowanie:

Kasze płuczemy pod bieżącą wodą i przelewamy wrzątkiem. Mleko doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy kaszę. Gotujemy na małym ogniu, aż wsiąknie całe mleko. Odstawiamy do ostudzenia. Orzechy mielimy blenderem lub młynkiem elektrycznym. Gdy masa jest lekko ciepła dodajemy cukier, mleczko kokosowe, sok i skórkę z cytryny oraz orzechy i wszystko blendujemy. Przekładamy do tortownicy 20 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na około godzinę i pieczemy w temperaturze 180 stopni. 

Ja udekorowałam lekko roztopionym w zwykłym maśle masłem orzechowym i posypałam orzechami. 

Smacznego! 

zdjęcia My first home

A na koniec chcę Wam życzyć radosnych , pogodnych, pełnych rodzinnego ciepła Świąt Wielkanocnych. By był to czas odpoczynku i spokoju ducha. Życzę też duuużo słońca! 

PODPIS

2 komentarze:

  1. Ciekawy przepis. Musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. MMMMmmm... wygląda bajecznie, muszę spróbować :) Nigdy nie robiłam ciasta z kaszą :) P.S Zapraszam także do mnie, wróciłam po dłużej przerwie :)

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za każdy komentarz!